Wednesday, 11 May 2016

[Advert] Menjana RM7k Sebulan Dengan Hanya Menjual Air Sahaja!

Assalammualaikum  & salam hormat buat anda... seorang usahawan atau  bakal usahawan!

Tidak lama lagi, bulan Ramadhan akan menjelang tiba! Selepas itu, di ikuti pula dengan bulan Syawal! Bulan Hari Raya!

Sudah pastinya... apabila tiba musim hari raya.. nak tak nak.. perbelanjaan keluarga akan bertambah! Baju raya anak-anak, kuih raya,  duit raya nak bagi pada ibu-bapa serta anak-anak buah, kos minyak & tol nak balik kampung lagi. Pendek kata.. memang banyak nak kena pakai duit!

Jadi.. satu soalan yang akan sering muncul di kepala anda... Mana nak cekau duit?

Usah binbang! Izinkan saya mencadangkan kepada anda satu bisnes yang agak mudah dilakukan, bermodal kecil namun mampu memberikan pulangan serta keuntungan yang lumayan.

Iaitu... Bisnes Menjual Air! Atau lebih dikenali sebagai.... Bisnes Air Balang!
Untung Ke Jual Air?.


Izinkan saya menceritakan seba sedikit pengalaman serta latar belakang saya!

Nama saya Mizan Sulaiman. Saya telah mula berniaga air sejak tahun 2008 lagi di pasar ramadhan. Selain itu, saya juga turut menjalankan bisnes air balang ini di pasar malam, pasar tani, dan juga di karnival-karnival IKS di Selangor, Putrajaya dan juga Kuala Lumpur.

Tahun lepas! Sewaktu saya berniaga air di bazar Ramadhan, keuntungan saya mencecah lebih RM7,000.

Apa yang lebih menarik lagi... pendapatan saya ini saya perolehi dengan hanya meniaga di satu lokasi pasar ramadhan sahaja dan hanya menjual 3 balang air sahaja!

Ya! 3 balang air sahaja!

Tapi Alhamdulillah... Setiap hari..  ketiga-tiga balang air saya akan habis licin dijual!

Ianya bukanlah nasib semata-mata.... Tapi ada "STRATEGI RAHSIA"  yang saya lakukan hasil dari pengalaman berniaga air sejak beberapa tahun kebelakangan ini

Kos Rendah & Untung Lebih Dari 1000%

 Satu perkara yang anda perlu tahu, bisnes air ini untungnya BESAR. Kos permulaan serta kos harian untuk menjalankan bisnes air ini juga agak rendah.

Anda boleh memulakan bisnes air balang ini dengan modal permulaan di bawah RM1,000.  (Kos membeli kanopi, meja, serta balang air)

Manakala, kos untuk membuat air pula, sekitar RM100 setiap hari, (bergantung kepada jenis air yang anda mahu jual).

Sebagai contoh... Jika anda mahu menjual air soya, kos untuk membeli 1kg kacang soya dan 2 beg ais, adalah sekitar RM12 sahaja. Namun setelah di proses menjadi air soya dan dimasukkan ke dalam balang air untuk dijual, anda boleh menjualnya sebanyak 120 cawan. Jika setiap cawan di jual dengan harga RM1.00... Bermakna anda sudah memperolehi RM120... Peningkatan sebanyak 1,000% dari modal yang dikeluarkan.

Begitu juga dengan air-air yang lain.... Kadar keuntungan kasar bisnes air ini...  selalunya adalah 500% ke atas berbanding kos modal yang dikeluarkan.

Macam Best Je Bisnes Jual Air Ni! 
Senang Ke Nak Buat?

Baiklah! Sebelum anda bergegas membeli kanopi dan balang air untuk menjalankan bisnes air ini. Biar saya berterus terang dengan anda!

Walaupun bisnes ini sungguh menguntungkan, namun ianya tetap ada beberapa rintangan dan cabaran!

Anda mungkin berfikir... "Kalau dengan hanya menjual 3 balang air sahaja dah boleh dapat RM7,000... Maka, kalau saya jual 15 balang air, saya mungkin boleh dapat RM35,000!"

Sememangnya.. tidak salah untuk kita berimpian besar! Namun, kita perlulah realistik dan sedar akan kemampuan diri terlebih dahulu.

Pertama sekali, dari segi MODAL!

Untuk menjual berbelas-belas balang air, maka anda perlulah membeli berbelas-belas balang air. Harga satu balang air adalah sekitar RM150, jika mahu beli 15 balang sekaligus, modal yang diperlukan untuk membeli balang sahaja sudah RM2,250. Belum campur lagi barang-barang lain seperti meja & kanopi (pastinya, anda memerlukan meja dan kanopi yang lebih panjang). Sekurang-kurangnya, modal antara RM3-4 ribu diperlukan.

Baiklah! Mungkin anda ada wang simpanan & modal yang besar! Anda ada banyak duit! Bahkan, anda juga mungkin seorang yang tampan! Setakat modal RM3-4 ribu.. memang celah gigi je!

Tapi! Cuba anda fikir... Bagaimana pula anda mahu bawa bekas balang-balang air tu ke tapak jualan? Muat ke semua balang tu dalam kereta "evo" anda? Rajin ke anda mahu berulang-alik dari rumah ke tapak niaga semata-mata mahu mengangkat barang-barang sahaja? Setiap hari pula tu? Lainlah kalau anda mahu melabur duit membeli van atau lori pula..

Kemudian, selepas anda membuat berbelas-belas balang air itu.. Comfirm ke semua air dalam balang tu boleh habis terjual setiap hari?

Tahukah anda! Kebanyakkan peniaga-peniaga yang berjaya menjual "sold-out" berbelas-belas balang air, mereka itu adalah peniaga-peniaga lama. Peniaga "Otai" orang kata..... Mereka sudah ada ramai pelanggan setia. Sebab itulah mereka boleh menjual berbelas-belas balang air dengan confident!

Berbanding anda yang baru mahu mula menjual air! Ianya mungkin sedikit sukar. Peniaga-peniaga lama itu pun, sewaktu mereka mula-mula berniaga air dulu pun.. mereka hanya bermula dengan beberapa balang sahaja!

Menjual Air Ini Memang Kerja Mudah... TAPI..

Jika balang air anda serupa sahaja dengan balang 10 peniaga air yang lain, ianya tidak akan memberikan sebarang kelebihan kepada anda untuk menarik pelanggan. Lebih malang lagi, jika air yang anda jual tawar, tak sedap dan tak ada rasa. Mungkin orang akan beli sekali sahaja.. lepastu, mereka takkan beli lagi!

Jadi!..

Macam mana nak tarik pelanggan?
Macam mana nak buat air yang sedap?
Macam mana nak jimatkan kos?
Macam mana nak gandakan keuntungan walaupun hanya menjual 3 balang air?
Macam mana nak pilih lokasi yang terbaik?

Dan bermacam-macam lagi persoalan yang mungkin muncul di fikiran anda!


Apa yang ada di dalam E-BOOK ini?

BAB 1 : CARA MOHON TAPAK NIAGA

Dalam bab permulaan ini, saya tunjukkan anda langkah-langkah yang perlu anda lakukan untuk mendapatkan tapak niaga di bazar ramadhan atau bazar-bazar yang lain. Apa sijil yang perlu anda dapatkan sebelum membuat sebarang permohonan dan dimanakah untuk mendapatkannya?
Semuanya saya tunjukkan dalam bab ini! Siap sekali saya bagi dengan contoh gambar sijil & resit!

BAB 2 : TIPS MEMILIH LOKASI BAZAR

Percaya atau tidak, bukan semua lokasi bazar akan mendapat sambutan! Ada sesetengah lokasi bazar, diwujudkan oleh pihak penganjur semata-mata untuk mengaut keuntungan dengan menjual tapak kepada peniaga. Namun begitu, bilangan pengunjung yang hadir, hanya sayup-sayup sahaja.

BAB 3 : PERALATAN SERTA KELENGKAPAN

Antara 2 benda asas yang perlu anda ada untuk berniaga di bazar, adalah kanopi dan juga meja.
Dalam bab ini saya tunjukkan jenis kanopi serta jenis meja yang anda perlukan. Saya juga turut berikan anda tempat serta alamat kedai untuk anda membeli peralatan ini dengan harga yang lebih murah!

Dan banyak bab lagi yang ada. Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh klik kat gambar bawah ni untuk baca.



nota: "saya" merujuk kepada penulis ebook.

Sayang... Ayah Ibu Dah Mula Rindu

Alhamdulillah.

Last two weeks kami suami isteri dapat jugak buat 4D scan dekat Klinik Dr. Arisah dekat area Subang Bestari ni. Kalau nak cari, taip je kat Google Maps camtu. Dia kat Jalan Nova lepas Petronas.

Sebenarnya kami berdebar jugak nak cek ni. Lebih-lebih lagi tang nak tahu jantina baby tu. Ibu Ayah mana yang tak nervous kan? Masa nama wife dipanggil, terus rasa excited. Tapi, bila doktor dah start check tu, baby malu-malu. Asyik tutup muka dengan tangan je. Kalau tak tutup muka dengan tangan pon, dia rapatkan muka kat uri. Geram betul!

Last-last Dr. Arisah cakap gi minum dan makan benda-benda masam dulu bagi baby aktif sikit. KA pergi lah belikan air Ribena dalam plastik tu. Nak beli jus, takde jus oren ke yang hyper masam ke kat situ. Tawakkal je la kan.

Lepas duduk-duduk kejap kat tempat menunggu tu, nama wife dipanggil lagi. Kali ni baby dah tak malu dah. Doktor usik-usik sikit bagi posisi dia jelas.

Haa..kan dah nampak muka saya.
 Dr Arisah cakap, alhamdulillah la takda apa-apa yang tak okay. Pemalu dan garang je sikit... sebab suka sorokkan muka dan berkerut-kerut marah bila doktor usik-usik dia.

Tu yang KA malas nak buat 4D scan tu, kan dah rindu. Semoga anak ayah dan ibu sihat dan dirahmati sentiasa. Doakan kami ye.

Un-Sangka-rable

Assalamu'alaikum,

Unsangkarable. Yes.. itulah yang KA tengah alami sekarang. Awal tahun hari tu pom pam pom pam KA ni duk up entri-entri baru dalam blog ni. Tengah-tengah duk aktif tu lah jugak banyak benda terjadi. KA kembali busy dengan kerja.

Alhamdulillah, KA dapat buat balik kerja yang KA suka dan tinggalkan kerja yang KA kurang suka sebelum ni. Asalnya KA cuba jugak buat dua-dua kerja sekali gus, tapi apakan daya.. Kudrat KA tak cukup dengan workload yang KA dapat sekarang. So, KA kena melepaskan kerja lama KA. So, siapa yang akan buat kerja tu? Ni lah yang KA nak bagitau. Korang ada ke orang yang nak kerja?


Boss mintak KA carikan orang yang nak kerja. Antara job scope yang orang tu kena buat selain kerja basic untuk seorang coordinator adalah:
  • Buat travelling dan accomodation arrangement. (i.e; Flight and Hotel Booking)
  • Liaise with client PIC untuk buat Fast Crew Boat dan Chopper Booking
  • Prepare Payment Advice untuk travel dan accomodation punya vendors. Yang ni termasuk segala mak nenek supporting documents
  • Prepare offshore allowance sheet (Monthly)
  • Prepare Man-hour sheet untuk disubmit ke HSO (Monthly)
  • Ensure all staffs and crews details in good order. Of course la sekarang ni dah tersusun baik, kena maintain je.
  • Liaise with HR for expenses claims and other related matters. Makna kata, kena jadi orang tengah antara crew offshore dan group HR.
  • Liaise with sub-contractors for any related matters. 
  • A bit office administration tasks
  • Lain-lain Boss akan bagitau.
So, apa requirement? Simple, kitorang nak diploma, fresh grad pon okay. Paling penting kena pandai communicate and writing in English. Kemahiran komunikasi jugak penting sebab kita coordinator, pape hal orang akan refer kita. Kalau yang pernah intern kat kampeni shipping atau oil and gas mungkin diberi keutamaan. Mungkin but not necessary. 

Persekitaran industri minyak dan gas mungkin boleh bagi korang cabaran yang berbeza. Company Melayu, sedang berkembang pesat dan makin dikenali. Pasal gaji tu nanti cakap.

Kalau nak tengok details pasal kampeni ni boleh tengok kat sini.

Kepada yang berminat boleh email cover letter, resume dan scan copies sijil yang berkaitan ke:


Semoga berjaya.

Saturday, 9 April 2016

6 Tips Menjadi Lebih Teratur

Pernah tak korang rasa macam banyak sangat benda nak dibuat dalam satu-satu masa tu. Kadang-kadang sampai membuatkan kita termenung sebab tak tahu mana satu nak sentuh!

Itu sebenarnya normal apabila kita keep on lost track sebab kita tak dapat nak arrange apa yang kita perlu buat pada satu-satu masa. So, macam mana kita nak jadi lebih organised?

Gambar hiasan: Warung cendol dan laksa area Subang Bestari
1. Belajar untuk berkata "TIDAK"

Memang sentiasa macam tu. Kita punya sedikit saja masa dan baaaaanyak sangat benda untuk dibuat. Why? Sebab kita sendiri yang sanggup untuk buat semua benda tu once! Yup, kita set dah dalam kepala kita... "Ah, benda ni penting, kena buat sekarang!". Kadang-kadang tu kita rasa kita nak sangat buat benda tu padahal kita ada benda yang lagi penting yang 'perlu' dibuat berbanding apa yang kita 'nak' buat. So, just say 'NO' once in a while perlu.

2. Buat satu kerja satu masa.

Ingat, multi-tasking bukan bererti kita multi-purpose dan bukan jugak bererti yang kita multi-tasking sekaligus pada satu masa. In fact, percaya atau taknak, multi-tasking bukannya membuat kita sangat efektif seperti yang selalu digembar-gemburkan. Pendek kata, fokus. Kalau banyak benda nak buat sekaligus, macam mana nak fokus.

3. Permudahkan hidup kita.

Tak usah pening-pening nak fikirkan benda yang tak penting dalam hidup. Let say kita punya passion. Macam KA, KA minat sangat melukis. Tapi KA tak ada masa. KA minat sangat ambil gambar, tapi KA tak ada masa. Sebab apa? Sebab KA ada kerja yang memerlukan perhatian KA seratus-peratus untuk KA menampung hidup KA dan orang yang KA care about. So, mana lagi penting? Yang tak perlu, tinggalkan je. Easier said than done though... tapi kena lah terai dik!

4. Tak perlu terlalu tegas dengan diri sendiri.

Sebagai manusia normal, kita tak lepas daripada melakukan kesilapan. In fact, kesilapan lah yang buat kita makin kuat dan makin bijak. Kita selalu dengar pepatah 'What doesn't kill me, make me stronger'. So, kalau kita buat kesilapan di dalam perancangan, usahlah terus kecewa macam dah tak ada esok. Sebaliknya, keep trying and improving along the way.

5. Leceh tapi berguna; Jaga susun atur persekitaran kita.

Haa... simple dan logik akal. Persekitaran yang teratur membantu kita turut sama teratur. Jika kita ada ruang bekerja, kalau tak reti sangat nak hias or tak gemar bunga-bunga, mulakan dengan susun mengikut kepentingan. Yang paling penting dan selalu guna, make sure senang nak capai. Even tempat tidur pun bagi efek sama. Make sure tempat tidur kemas waktu pagi supaya senang kita nak lelapkan mata waktu malam.

6. Ini yang selalu orang guna awal-awal sahaja; Kalendar @ Planner @ Organiser

Bukan apa, kadang-kadang tu kita tengok planner macam cantik je dan kita pun terus beli. Sebenarnya, kita kena cari planner atau organiser yang senang dibawa, senang untuk kita buka dan catat dan yang penting yang membuatkan kita suka untuk buka selalu. Desktop organiser contohnya. Yang tu pun senang nak guna kalau korang kerjanya kat atas meja.

sumber: https://www.collinsdebden.com.au
Point akhir ni sebenarnya sangat berguna kalau kita nak improve dalam menyusun atur seharian kita.
Posted on Saturday, 9 April 2016 | Categories: