Test

Assalamu'alaikum,

The seconds when we were tested. Do you think we will be able to accept all of the tests willingly? with redha?.


How do you identify which one is the test? Is it when you are in the hard time then it is called you are being tested? Or is it when you are in a good time? Don't you think that we are being tested now by Him? or do we?

We are entering the third phase of the Ramadhan, yet what do we achieved in the past 20 days of Ramadhan? We only have a few days of Ramadhan left for this year and do you think we will meet again with this greatest month? Or do we manage to make our way even for the 1st Syawwal? Or do we will meet the iftar for today? Some question that only can be answered by our heart without voicing them out.

kA: Semoga bertemu kita pada malam yang kebaikannya sama dengan seribu bulan. InsyaAllah..

25 Ulasan

Sila tinggalkan hyperlink blog anda di komen (cara-cara dalam LINK INI ) kerana kebanyakan masa saya menggunakan mobile dan memudahkan saya dan pembaca lain untuk melawat blog anda kembali. Terima kasih daun keladi.

  1. M'sia being test by Allah again..
    No one could stop His Kunfayakun
    May 1435 is not our last Ramadhan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah.. We will meet Ramadhan again next year..

      Padam
  2. Both are tested KA. During our good and bad time...The good time is even harder...

    BalasPadam
    Balasan
    1. When we are tested during our good times, we tend to fail more.

      Padam
  3. rasa nak menangis pula baca ni
    jumpa lagi ke tak ramdhan akan datang
    syahdu rasanya

    #prayforMH17

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dia bagi kita jumpa iftar hari ni pun dah Alhamdulillah kan?

      Padam
  4. nice pic ;-)

    insyallah.. smoga dipertemukan lagi Ramadhan akan dtg..

    BalasPadam
  5. kita cuma sedar diri sedang diuji bila ditimpa kesusahan...tanpa menyedari kesenangan yang diberi juga merupakan satu ujian...kerana kesenangan ..manusia mudah lupa pada penciptanya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan? Sebenarnya ujian kesenangan tu y kita payah nak lulus.. hmm.. especially saya :'(

      Padam
  6. Kesenangan dan kesusahan adalah ujian.. bersyukur atau semakin tamak.. semoga kita semua sempat menemui Ramadhan akan datang.. in shaa Allah

    BalasPadam
  7. deep sgt entry ni . sometimes kita susah nak redha dengan ujian yg kita hadapi skrg . tp hati mesti redha atas setiap apa yg terjadi sb Allah tahu kemampuan kita untuk hadapi ujian dri-Nya.. semoga dapat bertemu lg di ramadhan akan dtg dan hari2 seterusnya .Aminn :')

    BalasPadam
    Balasan
    1. Entry untuk menegur diri sendiri yang kerap kecundang.. InsyaAllah Lieya :)

      Padam
  8. Semoga kita semua sentiasa bermuhasabah diri kita... subhanallah...

    BalasPadam
  9. #pray4mh370 #pray4mh17 #pray4gaza #pray4oppressionsintheworld #ubahdirisblmubahdunia

    BalasPadam
    Balasan
    1. y last tu saya setuju. Kalau semua ubah diri, confirm dunia turut terubah.

      Padam
  10. ya, diduga waktu senang, tidak semua boleh lulus cemerlang.Tapi Allah janji, sesiapa yang bersyukur, dia akan tambah lagi rezeki dengan kesyukuran itu.Jadi, waktu diuji senang, banyakkan bersyukur dan bersyukur..InsyaAllah:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Even bila kita tengok kekayaan orang lain pon kita kena beristighfar.. takut teruji dan tewas.

      Padam
  11. dah masuk syawal baru nk terjah entri ni..relevan lagi ke kalau nk komen :-)

    BalasPadam
Terbaru Lebih lama

Langgan

Dapatkan pemberitahuan e-mel

نموذج الاتصال