Perlukah Income Protection; Hibah?


Kenapa orang taknak ambil income protection?

Takde kesedaran? Kebanyakan orang dah ada kesedaran kepentingan adanya income protection. 

Sebab dalam hidup kita tak boleh jangka 4 benda:

1 - Kematian
2 - Kemalangan
3 - Kehilangan Upaya
4 - Penyakit Kritikal (Masalah biasa zaman moden)

Income protection ni datang bila kita ditakdirkan kena antara empat perkara luar jangka ni. 

Macam saya kongsi sebelum ni. Dua je punca orang taknak ambil income protection; Betul-betul tak mampu & Betul-betul taknak.

Kalau yang betul-betul taknak tu memang tak boleh cakap apa.

Tapi... bagi yang cakap betul-betul tak mampu tu, pernah tak minta khidmat nasihat PERCUMA daripada Life Planner berdekatan? 

Bukan apa, kadang-kadang kita rasa diri kita tak mampu sedangkan kita lebih dari mampu. Dan banyak sangat plan income protection yang mampu milik di pasaran.

Itu satu. Sebagai seorang breadwinner dan pencari nafkah utama keluarga, sepatutnya kena utamakan income protection. Sebagai suami, keluarga merupakan sebab utama kita bangun pagi dan gigih bekerja. 

Cuba bayangkan kita tak ada? Adakah cukup makan minum, pakai, tempat tinggal dan perbelanjaan lain yang kita tinggalkan?

Tahu tak kita kena ada sekurang-kurangnya 10 tahun punya icome untuk dilindungi sekiranya terjadi apa-apa pada kita? 

Kalau gaji tuan-tuan 3000 sebulan didarab 12 bulan dan di darab 10 tahun, jumlahnya 360,000. Agak-agak bila cukup kalau kita simpan sendiri?

Sebab tu saya sendiri juga bila dapat kesedaran peri penting income protection, terus contact kawan-kawan yang buat khidmat nasihat dan wakil takaful untuk buat income protection. 

Perkara paling penting untuk memilih plan yang sesuai adalah faedah dan barulah amaun caruman.

Jadi bagi yang masih duk fikir sensorang, carilah life planner yang dipercayai bincang apa plan terbaik untuk bajet sendiri. 

Sebagai Life Planner, kami pun taknak bebankan anda dengan caruman mengarut dan dalam masa yang sama kami akan pastikan anda mempunyai perlindungan yang mencukupi.

Nak sembang-sembang nak kira-kira, boleh je kita set appointment. Nak tak nak, belakang cerita. Yang penting kesedaran. 

Khamsi Abdullah 
AIA Public Takaful Life Planner
https://takafulbykhamsi.wasap.my

1 Ulasan

Sila tinggalkan hyperlink blog anda di komen (cara-cara dalam LINK INI ) kerana kebanyakan masa saya menggunakan mobile dan memudahkan saya dan pembaca lain untuk melawat blog anda kembali. Terima kasih daun keladi.

  1. dulu pun sy rs mcm tu. tak payahlah apa2 perlindungan. nnt mati jg. tp sy terlupa. andai sy ditakdirkan hidup lama dan diserang penyakit, siapa nak bayar bil perubatan dan ubat sy? kalau kerap skt, nnt kena pecat. dah tak ada income. alhamdulillah paksa punya paksa dah lebih 10 thn sy ambil insurans. hati pun tenang...

    BalasPadam
Terbaru Lebih lama

Langgan

Dapatkan pemberitahuan e-mel

نموذج الاتصال